Agnbäck
Agnbäck i Duvhult vid sjön Tolken. Här byggde Birger Svensson, Monarkfabrikens grundare, på 1930-talet sitt semesterparadis. Idag är Agnbäck navet i Kungsjölederna men även en plats som minner om svunna tider.
Koleraepidemier spred på 1800-talet stor skräck. I Sverige avled under en 40-årsperiod drygt 37 000 personer till följd av denna bakteriella tarmsjukdom. I mitten av 1800-talet kom koleran till Gunnarsjö, den skördade fem personers liv. De är begravda på en stensatt kyrkogård utanför byn. Platsen är utmärkt med ett kors och omgärdad av ett staket. Kolerakyrkogårdar räknas som kyrkliga fornlämningar.
Tillgänglighet: Bilväg upp genom Gunnarsjö by till vändplats, därefter till fots ca 100 m. Kungsjölederna röd markering leder till kyrkogården.
Agnbäck i Duvhult vid sjön Tolken. Här byggde Birger Svensson, Monarkfabrikens grundare, på 1930-talet sitt semesterparadis. Idag är Agnbäck navet i Kungsjölederna men även en plats som minner om svunna tider.
En utflykt till Österbergs sten öster om Fredsjön längst norrut i Gunnarsjö är ett litet äventyr. Planera gärna in en fika vid den stora stenen.
I Gunnarsjö finns gravplatsen som ett minne från tiden då koleran härjade i bygderna. Vackert belägen i skogen mellan kyrkan och Stora Sävsjön.
Med himlen som tak, förfäders ben under trygga hällar, medeltida stenblock som stabila väggar, här kommer du historien nära.
”Karske krigsmän främjade freden.” Så står det på den stora sten som unga män från bygden reste i Prästgårdshage ofredsåret 1941.
På vägen mot Horred, efter bron över Kungsätersån, finns ett påtagligt tecken på att inlandsisen härskat här för tusentals år sedan.
En bergssluttning har förvandlats till oas och blickfång mitt i byn. Perfekt för dig som vill sträcka på benen.
Här vid södra änden av Stora Sävsjön finns denna undersköna plats. Studera det genuint knuttimrade vindskyddet som är inrett med grill.
Fågeltornet vid sjön Fävrens norra del ligger på en av de mest artrika platserna i området.
Sten har lagts till sten i ett för landet unikt byggnadsverk. Högebro, byggd i tekniken skalmursbro 13 meter lång och 7 meter hög, sätter fantasin i rörelse.