Tur – Klevatrampet

Ingående led: Klevaleden
Start: Gunnarsjö eller Agnbäck
Mål: Gunnarsjö eller Agnbäck
Längd: 10,7 km
Svårighetsgrad: Medel
Att tänka på: Transport mellan start och mål, ca 9 km. Tips: Häng cyklarna på bilen, ställ av dem vid målgång. Rekommenderas att starta i Agnbäck i sådana fall. Då blir cyklingen från Gunnarsjö till Agnbäck en avkoppling!

Klevatrampet är det enda turförslaget som inte har samma start- och målplats. Vi rekommenderar start vid Mötesplatsen i Gunnarsjö och målgång i Agnbäck. Leden är också sista etappen i den 50 km långa turen, Kraftprovet.

Gunnarsjö kyrka

Starta gärna turen med att studera den vackra gamla kyrkan och kyrkogården. Läs mer om kyrkan här

Gunnarsjö kyrka Foto: Glenn Murberg murberg.se

Kulturlandskap

Första kilometern av vandringen går genom gammalt kulturlandskap. De vackert lagda stengärdsgårdarna minner om att den gamla byn låg här fram till Laga skifte i mitten av 1800-talet.

Stengärdsgårdar i Gunnarsjö by. Foto: Eva Lagerstedt

Hjältaljunga by

Efter ca 4 km vandring breder en stor slätt ut sig. Här i Hjältaljunga bedrivs ett modernt och rationellt jordbruk och är även hemort för flera andra verksamheter.

I byns norra del när leden viker in i skogen igen finns det möjlighet istället fortsätta vägen rakt fram och välja den kortare vägen tillbaka till Agnbäck. Se kartbild vid vägvalet.

Rastplats vid Tolken

Det är väl värt att vänta inta sin fika tills den fina rastplatsen på udden utmed Tolken. Efter knappt 1 km vandring från Hjältaljunga får du lön för mödan.

Vy åt ett håll från rastplatsen vid Tolken utmed Klevaleden. Foto Kenneth Johansson

Självik

Vandringen mot Självik går på behagliga små skogsvägar och stigar. Väl framme på ”Österbyvägen” mellan Kungsäter och Torestorp finns även möjlighet att korta av vandringen. När går leden efter några hundra meter går in i skogen igen, fortsätt istället följa vägen för det kortare alternativet.

Leden går ofta fram på små fina skogsvägar likt här på bilden. Foto: Kenneth Johansson

Sundet

Strax innan vandringen i kraftledningsgatan ner mot Sundet är det en härlig vy över Tolken och Agnbäck kan ses på andra sidan sjön. Stanna till, njut av utsikten och samla krafterna innan nedstigningen till Sundet. Nere vid bron över den samla delen av Tolken har du endast ca 1 km kvar att vandra till Agnbäck.

Utsikt mot Agnbäck. Foto: Eva Lagerstedt